COMMERCIAL BREAK WITH RANGER MYPERODUACLUB

SEJARAH KELUARAN JENTERA PERODUA MALAYSIA

SENARAI KERETA - KERETA KELUARAN SYARIKAT PERODUA DARI TAHUN 1994 HINGGA TERKINI ( 2016 )Perusahaan Otomobil Kedua Sendirian Berhad atau lebih dikenali sebagai Perodua merupakan syarikat pengeluar Automotif untuk kereta buatan Malaysia yang Kedua selepas Proton. Perodua ditubuhkan pada tahun 1993 . Kilang Peroduaterletak di Sungai Choh , Serendah Selangor yang dibina pada tapak berkeluasan 80 hektar.

Kenderaan pertama keluaran Perodua adalah ,Perodua kancil yang telah dilancarkan pada Ogos 1994.Kemudian diikuti oleh beberapa model yang lainnya yang mula memasuki pasaran tempatan dan antarabangsa sehingga kini.Perodua juga merupakan antara Syarikat Pengeluaran kereta Malaysia yang berada pada paras prestasi penjualan bersaing dengan syarikat Proton.

Semenjak pelancaran pengeluaran Model Pertama Perodua Kancil, Perodua meneruskan pengeluaran model - model yang seterusnya samaada untuk pasaran dalam negara dan luar negara.Antara model yang menjadi pilihan dan mempunyai jualan yang sangat baik adalah Perodua MyVi yang merupakan kereta yang terlaris selama 5 tahun berturut - turut dari tahun 2006 sehingga tahun 2010.

Sehingga kini Model Kereta keluaran Syarikat Perodua mempunyai daya saing yang tinggi di rantau Asia dengan bertambahnya permintaan terhadap beberapa model Kereta Perodua di beberapa buah negara asing.

Berikut saya kongsikan Senarai kereta - kereta keluaran Syarikat Perodua dari tahun 1994 sehingga yang terkini (2016)


0 Berbicara: