PERODUA AXIA


Perodua Axia ialah kereta kompak lima pintu yang dihasilkan oleh salah sebuah pembuat kenderaan Malaysia,Perodua. Ia merupakan Kenderaan Cekap Tenaga (EEV) pertama Malaysia dan akan dilancarkan pada 15 September 2014. Nama 'Axia' disebut dengan bunyi 'azia' (a-zee-a) berasal dari perkataan Asia. Huruf 'x' dalam 'Axia' juga mewakili bilangan sepuluh mengikut nombor roman, menunjukkan Axia adalah Perodua yang kesepuluh. Untuk model Axia ini Perodua menggunakan slogan "Your Smart Move" atau dalam versi Bahasa Melayu "Langkah Bijak Anda/Ternyata Bijak".

Perodua Axia ialah kereta hatchback lima pintu yang dibangunkan oleh pengilang kereta Malaysia, Perodua. Ia dilancarkan pada September 2014 sebagai pengganti pada Perodua Viva. Perodua Axia dibangunkan berasaskan Daihatsu Ayla / Toyota Agya. Axia merupakan model pertama yang dikeluarkan dari kilang baru Perodua di Rawang, Selangor.


Nama ‘Axia’, yang disebut sebagai ‘a-zee-a’ atau ‘A-xia’, dihasilkan dari perkataan Asia. Huruf ‘x’ di ‘Axia’ turut mewakili nombor sepuluh, kerana Axia merupakan model ke sepuluh Perodua.

Perodua Axia telah dibangunkan sebagai pengganti Perodua Viva. Perodua memilih untuk melesenkan pelantar Daihatsu Ayla / Toyota Agya bagi menggantikan Model Viva (VRM-Viva Replacement Model).[2] Kedua Ayla dan Agya telah dijual di negara jiran Indonesia dan Philippines sejak 2013, tetapi tidak di Malaysia. Sungguhpun model pengganti Viva berasaskan pelantar Ayla / Agya, Perodua turut memasukkan unsur bahagian badan atas dan luaran yang direka secara tempatan, dan kereta itu bukan sekadar penjenamaan semula sahaja.

0 Berbicara: