SEJARAH PERODUA AXIA 「 MYPeroduaclub 」


Perodua Axia ialah kereta kompak lima pintu yang dihasilkan oleh salah sebuah pembuat kenderaan Malaysia, Perodua. Ia merupakan Kenderaan Cekap Tenaga (EEV) pertama Malaysia dan akan dilancarkan pada 15 September 2014. 

《 Di lancarkan pada tahun 2014 》
《 Pengeluaran masih diteruskan 

Nama 'Axia' disebut dengan bunyi 'azia' (a-zee-a) berasal dari perkataan Asia. Huruf 'x' dalam 'Axia' juga mewakili bilangan sepuluh mengikut nombor roman, menunjukkan Axia adalah Perodua yang kesepuluh. Untuk model Axia ini Perodua menggunakan slogan "Your Smart Move" atau dalam versi Bahasa Melayu "Langkah Bijak Anda/Ternyata Bijak".

Perodua Axia ialah kereta hatchback lima pintu yang dibangunkan oleh pengilang kereta Malaysia, Perodua. Ia dilancarkan pada September 2014 sebagai pengganti pada Perodua Viva. Perodua Axia dibangunkan berasaskan Daihatsu Ayla / Toyota Agya. Axia merupakan model pertama yang dikeluarkan dari kilang baru Perodua di Rawang, Selangor.

Perodua memilih untuk melesenkan pelantar Daihatsu Ayla/Toyota Agya bagi menggantikan Model Viva (VRM-Viva Replacement Model). Kedua Ayla dan Agya telah dijual di negara jiran Indonesia dan Filipina sejak 2013, tetapi tidak di Malaysia. Sungguhpun model pengganti Viva berasaskan pelantar Ayla / Agya, Perodua turut memasukkan unsur bahagian badan atas dan luaran yang direka secara tempatan, dan kereta itu bukan sekadar penjenamaan semula sahaja.Perodua Axia telah diuji kemalangan oleh Program Penilaian Kereta Baru Asia Tenggara (ASEAN NCAP), dan telah mengorbankan penarafan 4 bintang, sekali gus menjadi model Perodua kedua untuk menjaringkan Kedudukan 4-bintang selepas Alza. Axia juga lebih selamat daripada Myvi diberi nilai 3-bintang, walaupun kereta yang lebih kecil.

Perodua Axia Standard G, SE dan Advance varian dilengkapi dengan sistem brek anti-kunci (ABS) dengan agihan kuasa brek elektronik (EBD) dan BA. Yang lebih murah, tanpa perkhidmatan lebih varian Axia Standard E tidak dilengkapi dengan ciri-ciri yang dinyatakan di atas. Axia dilengkapi dengan 2 beg udara untuk semua varian.

NCAP ASEAN masih belum mengumumkan markah rasmi bagi Perodua Axia, tetapi ia diandaikan bahawa penarafan 4-Bintang hanya terpakai untuk varian Axia Standard G, SE dan Advance

0 Berbicara: